E-sigaretter 95 prosent mindre skadelig enn røyk

(Dagbladet): De siste åra har debatten om e-sigaretten vært i fyr og flamme. 

Sigarettene, som inneholder dampevæske, har vært omstridt og omdiskutert både i Norge og i utlandet. Her i landet er det bare lov å selge e-sigaretter uten nikotin.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) vil blant annet tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter, fordi de mener det kan føre til røykeslutt. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter på sin side e-sigaretter vil føre til en ny generasjon røykere, og har tatt opp kampen.

Nå kaster også britiske helsemyndigheter seg inn i debatten, og i en stor, uavhengig studie de publiserte i dag, er konklusjonen klar.

95 prosent mindre risiko.

I rapporten, som er gjort på bestilling fra helsemyndigheten Public Health England (PHE), har forskerne gjennomgått studier om effekten av e-sigaretter.

• Det foreløpig beste estimatet er at e-sigarettet er rundt 95 prosent mindre skadelig enn røyking

• Nesten halvparten av befolkningen (44,8 prosent) vet ikke at e-sigaretter er langt mindre skadelig enn røyking

• Det er foreløig ingen beviser på at e-sigaretter fungerer som en inngang til røyking for barn og ikke-røykere, skriver PHE på sine nettsider. 

Professor Kevin Denton, direktør for helse og velvære ved PHE, sier følgende. 

- Røyking er fortsatt den fremste dødsårsaken i England, og det beste en røyker kan gjøre er å slutte helt for alltid. E-sigaretter er ikke helt risikofritt, men sammenliknet med røyking, viser bevisene at de bare utgjør en liten fraksjon av risikoen. Problemet er at folk i større grad tror e-sigaretter minst like skadelig, noe som kan føre til at millioner av mennesker ikke stumper røyken, sier han. 

Professor Ann McNeill ved Kings College i London er en av forfatterne og mener den kan være nyttig for å få folk til å stumpe røyken.

- Etter mitt syn burde røykere prøve damping, og dampere burde slutte å røyke helt.


Omstridt

Alle er langt fra enig i PHEs konklusjoner. 

I en britisk studie fra april i år blir e-siggen kalt en alarmerende trend blant ungdommer, der mange blir hekta på det forskerne kaller «nikotinverdenens rusbrus», melder BBC

Forskere fra Liverpool John Moores University spurte 16 193 ungdommer mellom 14 og 17 år om deres forhold til e-sigaretter. 19 prosent av dem hadde forsøkt det eller brukte det jevnlig

- For mange kan nok disse tallene komme som et lite sjokk, sier professoren Mark Bellis til BBC

De oppfordret forskerne til å begrense tilgangen til e-sigaretter. De frykter at det kan fungere som en inngangsport til vanlige sigaretter.

E-sigaretten fylles med en flytende væske som inhaleres. Selve sigaretten og nikotinfri væske selges over disk i Norge. Væske med nikotin må kjøpes i utlandet, og bestilles ofte over nettet.

- Ikke uten helserisiko

Det norske Folkehelseinstituttets konkluderer med at «bruk av e-sigaretter er ikke uten helserisiko, verken for damperen eller personer i nærheten». De mener man imidlertid kan redusere risikoen for kreft ved å bytte ut røyken med e-sigaretter. 

En studie fra mai i år viser at e-sigaretter reduserer suget etter vanlige sigaretter på kort sikt, men etter seks måneder er effekten ikke bedre enn med andre hjelpemidler, viser forskning. Til nå har ingen forskere funnet bevis for at elektroniske sigaretter reduserer tobakksavhengighet bedre enn andre hjelpemidler på lang sikt, skriver forskning.no, ifølge NTB. 

- E-sigaretter kan etter én måned ha gjort det betydelig enklere å hanskes med abstinenssymptomene. Men det finnes så langt ikke beviser for at denne effekten er varig, sa forsker Riyad al-Lehebi ved Universitetet i Toronto i Canada.


Artikkel publisert fra Dagbladet
© Norgessigaretten 2014 - 2020