Nikotin og dets innhold i kjente og kjære grønnsaker

I flere år har oppfatningen vært at røyking var usunt grunnet nikotinet som røyken inneholdt. Nye opplysninger gjør at vi nå vet at tjæren er syndebukken sammen med andre kjemikalier, og det er det som gjør røyking så skadelig. Dette er godt nytt for e-sigaretter, ettersom e-juice ( avfallstoffer fra sigaretten) vanligvis inneholder nikotin, men det inneholder ikke de andre skadelige kjemikaliene som finnes i vanlige sigaretter. Det er korrekt at nikoin er et vanedannende samt stimulerende middel som midlertidig gjør at hjertet pumper raskere, men tross dette er det ikke giftig foruten i meget høye konsentrasjoner. Sjokkerende som det kan høres ut er nikotin å finne ikke bare i sigaretter og vaperjuice, men også i mange grønnsaker. 

Hvilke grønnsaker inneholder nikotin?

Nikotin er en alkaloid som en rekke vitenskaplige stuider har funnet i de fleste medlemmene av “Nightshade- familien ( Solanaceae). Både tomater, poteter, paprika og auberginer tilhører denne plantefamilen, og hver og en av dem inneholder målbare mengder nikotin. Du vil også finne nikotin i selleri og blomkål, men her er mengden betydelig mindre.

Vi måler vanligvis nikotin i nanogram per gram ( ng/g). Det er en milliard nanogram i ett gram. Når det gjelder grønnsakene som innehodler nikotin, har aubergine en av de høyeste konsentrasjonene av nikotin med 100 nanogram nikotin per gram aubergine ( 100 ng/ g). En gjennomsnittlig aubergine veier rundt 250 g slik at den dermed inneholder rundt 0,25 mg ( milligram) nikotin. Måten man tilbereder den og hvor langt den er kommet i modningsprossen påvriker hvor mye nikotin som er tilstede. Grønne tomater inneholder for eksempel hele ti ganger så mye nikotin som modnetomater, mens det meste av nikotin i poteter er funnet i huden, slik at dersom du skreller poteten før du spiser den vil inneholdet av nikotin være lavere.


 

Hvordan er forholdet av nikotin fra grønnsak til sigaretter?

 La oss sette det hele inn i konteksten ved å se på hvor mye nikotin vi får fra sigaretter og E-sigaretter. En gjennomsnittlig sigarett inneholder rundt ni millioner nanongram som tilsvarer ni milligram nikotin. Dette vil si at du må sette til livs minst 36 auberginer for å få samme mengde nikotin som en ville fra en sigarett. Det er mye mousaka!


Hva er forholdet mellom E-sigaretter og grønnsaker?

Avfallstoffet fra E-sigaretter også omtalt “vapejuice” kommer i en mengde smaker og av ulik styrke. Styrken av nikotin i e-væske kommer anligvis til utrykk som en prosent per milliliter. Så seks milligram er tradisjonelt indikert som 0,6%, 12 milligram som 1,2% også videre. Det betyr at en 10 ml ( milliliter) flaske, 0,6% nikotin e-væske vil inneholde 60 milligram nikotin. Det tilsvarer omtrent 20 dråper e-væske per milliliter, så det vil være 0,3 milligram per dråpe. Dersom du tilsetter tre dråper e-juice i en juice-tank eller i en forstøver, betyr det at man vil innhalere 0,9 milligram nikotin fra du begynner å røyke før man må fyller opp igjen. Når det kommer til auberginer er dette mer overkommelig her, men det er fremdeles 3,6 auberginer og trolig mer enn du ønsker å spise.

 

Overveielse

Stadig nytt bevismateriale kommer for dagen som avslører at nikotin ikke på langt nær er så skadelig som tidligere anntatt ,merk vel at dette er i små doser. Nikotin kan vise seg å være til hjelp. Nyere studier har vist at nikotin kan senke risikoe for å få Parkinson´s sykdom, forbedre hukommelsen til pasienter i en tidlig fase av Alzheimer´s lidelsen, og på toppen av det hele ha terapautisk effekt for ADHD, visse typer epilepsi og skizofreni. Ettersom å innta nikotin gjennom e-sigaretter ikke har noen av røykingens stygge sider og det er mye mer konstruktivt enn å spise latterlige mengder med grønnsakger, vil der kanskje ikke være lenge før helsegevinsten av nikotin i slik måte vil være mer annerkjent.


Bildelinker
https://c.pxhere.com/photos/3f/f0/tomatoes_peppers_vegetables_greenhouse_nutrition_food_healthy_fruit-1376963.jpg!d
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Aubergine_Rhodos.jpg
https://cdn.pixabay.com/photo/2017/09/19/19/28/vaping-girl-2766315_960_720.jpg

 © Norgessigaretten 2014 - 2020