Hva er i din e-væske? Forstå ingredienser og allergener.

Hva er i din e-væske? Forstå ingredienser og allergener.

Hvis du nylig har begynt å dampe, eller du vurderer å bytte fra sigaretter, har du sannsynligvis lagt merke til at det finnes en rekke spennende e-væske smaker å prøve. Du har sikkert også lurt på hva som er i den velsmakende e-væsken, og er det virkelig trygt? 

Grunnleggende om e-væske

E-væske er også referert til som juice, e-juice, nikotinvæske og røykjuice, og det har vanligvis maksimalt bare fire ingredienser pluss vann. Disse er vegetabilsk glyserin (vg),propylenglykol (pg), nikotin og smaksstoffer. Den eneste av disse ingrediensene som kan være årsak til bekymring for noen mennesker er propylenglykol (PG).

 

Vegetabilsk glyserin (VG)

Vegetabilsk glyserin (VG), også kjent som glyserol, er en enkel sukkerforbindelse som består av karbon, hydrogen og oksygen. Det er en søt, luktfri, fargeløs, viskøs væske ekstrahert fra kokosnøtt- og palmeoljeplanter. Den finnes i et bredt spekter av produkter, inkludert medisiner, toalettsaker, dyre mat, bakevarer, tannkrem og så videre. Det anses å være trygt som et tilsetningsstoff av Den europeiske myndighet for mattrygghe

  

Nikotin

Nikotin er en alkaloid som finnes i tobakk og i forskjellige grønnsaker. Det er vanedannende, men 2016 Royal College of Physicians har bekreftet at bare å ta nikotin alene er ikke forbundet med noen skadelige helseeffekter.

 

Smakstilsetninger

Smaker som brukes i e-væske er akkurat de samme smakene som brukes i alle slags mat og drikkevarer.Propylenglykol (PG)

Propylenglykol er et syntetisk ekstrakt av petroleum som har flere nyttige egenskaper. Det kan blandes med nesten alt, og det holder matvarer fuktige. Den finnes i alt fra maling og frostvæske til iskrem, salatdressinger og brus. 

Flere studier har konkludert med at PG er trygt å spise, og det er godkjent for dette formålet av EU-kommisjonen. Eksperimenter har også sjekket om PG er trygt å inhale. Disse studiene, inkludert en som sammenlignet bruk av en lav PG nesespray til bruk av en høy PG nesespray, har funnet at PG kan forårsake liten irritasjon og betennelse, inkludert hoste og tørr hals. 

I praksis virker disse symptomene å påvirke mellom 20% og 30% dampere, rydder opp raskt og ser ikke ut til å forårsake noen langsiktige problemer.

Situasjonen er litt annerledes hvis du har en følsomhet eller allergi mot PG. Hvis dette er tilfelle, kan halsen føles stikkende eller kløende. Du kan også få hudutslett rundt munnen din. Hvis du er følsom overfor PG, er det en god ide å bytte til en e-væskemiks som inneholder en høyere andel VG. Det er rikelig med deilige smaker ved en 70/30 VG/PG-blanding som den nye karamellkaffeblandingen som kan bidra til å redusere symptomene dine.

 

Rundt 2% av befolkningen kan være allergisk mot PG. Hvis du tror at du kan være allergisk, har du tidligere hatt lignende symptomer med noen matvarer, kremer eller kosmetikk. 100% VG e-juice er tilgjengelig for dampere som er allergiske mot PG.

Det er en endelig bekymring med PG. Når det er oppvarmet til høye nivåer, kan det bryte ned i formaldehyd som ikke er veldig bra for deg. Med normale dampeinnstillinger er dette ikke et problem. Innstillinger som er for høye, vil føre til en "tørr puff". Hvis du opplever dette, vil den motbydelige smaken av formaldehyd sørge for at du vil endre innstillingene dine!

 Bildelinker:

https://c.pxhere.com/photos/60/56/glass_bottle_bottle_decoration_medical_brocante_market_open_market_dutch-607631.jpg!d

https://c.pxhere.com/photos/a1/0b/ice_cream_cone_melting_hot_ice_cream_scoop_temptation_ice_cream_dessert_icecream-642837.jpg!s

https://pixabay.com/en/vape-vaping-nicotine-cigarette-2441608/  © Norgessigaretten 2014 - 2020