Helse gevinst av Damping vs Røyking

Lurer du på om du skal gi damping et forsøk, men du er ikke sikker på om du skal ta sjansen? Mange røykere bytter til damp, og e-sigaretter blir markedsført som et mindre skadelig alternativ. Men er det virkelig sant at damping er et sunnere valg? Les videre for å få svar på dette viktige emnet.

Helsebekymringer med standard sigaretter er velkjent; røykere opplever sterkt økte frekvenser av hjertesykdom, kreft, hjertesykdom, hjerneslag og respiratorisk sykdom sammenlignet med ikke-røykere.

I 2014 uttalte NHS at 78.000 dødsfall i Storbritannia var et direkte resultat av denne vanen.

Den gode nyheten er at ifølge Public Health England er damping rundt 95% mindre skadelig enn tobakk. Den primære årsaken til dette er at sigaretter og e-sigaretter selv om dem kan ligne, fungerer på helt forskjellige måter.

 

Hvordan sigaretter og e-sigaretter fungerer.

Når du røyker, bokstavelig talt brenner du tobakk. Som i tillegg til nikotin, inneholder tusenvis av kjemikalier, inkludert bly, arsen, karbonmonoksid og formaldehyd, hvorav mange har godt undersøkte tilkoblinger til lungesykdom, kreft og hjerteproblemer. De fleste problemene kommer fra røyken som du trekker inn i lungene hver gang du inhalerer. Røyken blir til en seig masse som belegger lungene og kan føre til kreftvulster og lungesykdommer som emfysem.

Når du damper, så oppvarmes en base kalt e-væske, for å produsere damp. Denne dampen ligner på røyk, men det er bare dråper med væske suspendert i en sky i en aerosol-effekt. E-væsken inneholder vanligvis nikotin, tilsetningsstoffer og samme smaksstoffer som brukes i mat og drikke.


Sannheten om nikotin:

Det er nikotin i både sigaretter og e-sigaretter som forårsaker avhengighet. 2016 Royal College of Physicians rapport, "Nikotin uten røyk," bekreftet at bare å ta nikotin alene er ikke forbundet med noen skadelige helseeffekter. Ved å bytte til damping, kan du tilfredsstille dine nikotinbehov uten de skadelige effektene som er forbundet med å røyke en tradisjonell sigarett. Interessant, noen rapporter begynner også å vise at e-sigaretter er mindre vanedannende enn tobakksigaretter. Dette gjør det mulig for noen som ønsker å slutte, å bruke damp som en måte å gjøre det på.
Den sosiale dimensjonen:

Nikotin erstatningsprodukter har eksistert lenge, så hvorfor snakkes det om damping? I motsetning til plaster og tyggegummi, erstatter damping ikke bare nikotin som er forbundet med røyking. På samme måte som å røyke en sigarett, skaper damping din dag, bygger en følelse av fellesskap med andre dampere, og gir deg noe å gjøre med hendene dine. Det er den perfekte erstatningen til dine sigaretter. Og i stedet for å lukte og smake som gammel sur røyk, kan du velge mellom et stort utvalg av deilige smaker.

Selv om damping er ganske nytt og det ikke er noen studier på langsiktige virkninger ennå, synes konsensus å være at hvis du skal røyke i det hele tatt, representerer damping et langt sunnere valg. Så hvorfor ikke vurdere å kaste dine sigaretter i søppelkassen og skaffe deg et e-sigarett kit?


Bildelinker:

https://c1.staticflickr.com/8/7201/27114719493_164a212168_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/396/18378079068_4a10c58a4c_b.jpg

http://www.publicdomainpictures.net/pictures/20000/velka/vaping-on-stage.jpg© Norgessigaretten 2014 - 2020